The Book of Mormon: nog acht maanden slapen en snel boeken!

Book of MormonThe Book of Mormon staat vanaf 26 september tot en met 20 oktober 2019 in Carré. In de Engelse versie, net als eerder Priscilla Queen of the Desert, Pippin, The Curious Incident of the Dog in the Night-Time en vorig jaar Sunset Boulevard. De voorverkoop van The Book of Mormon begint dinsdag 5 februari om negen uur in de ochtend. Bijna acht maanden vóór de eerstte voorstelling is er in het Amsterdamse straatbeeld begin februari geen ontkomen aan dat deze musical naar Carré komt. Op perrons van metrostations en op straat; overal zie je bewegende posters met deurbellen en onberispelijk geklede jongemannen met het Book of Mormon in de hand. Dankzij deze uitgekiende campagne is het goed mogelijk dat de website van Carré op 5 februari om 9 uur ‘s ochtends ontploft. En terecht!

‘De beste musical van de eeuw’

Book of Mormon

foto Johan Persson

‘Broadway aan de Amstel’, zoals Carré zich manifesteert wanneer er weer een wereldhit naar dit theater komt, brengt met The Book of Mormon een musical die na de wereldpremière in 2011 op Broadway hemelhoog juichend werd ontvangen. Ben Bradlee, de gevreesde kritikaster van The New York Times, noemde The Book of Mormon ‘de beste musical van de eeuw’. Toen de show twee jaar later in Londen opende, schreef de recensent van The Guardian dat je sommige dingen in het leven moet doen voordat je sterft: vaker je moeder bellen, meer aan hergebruik doen en… The Book of Mormon zien.

Joseph Smith

Book of Mormons

Joseph Smith (portret Lindsley Kirtland)

In deze Amerikaanse musical is niets heilig. Dat kan ook bijna niet anders, want de musical is geschreven door Trey Parker en Matt Stone – de makers van de animatieserie South Park – en Robert Lopez, die na The Book of Mormon de Broadwayhit Avenue Q schreef. The Book of Mormon steekt genadeloos de draak met het de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. De bijbel van dit geloof is het boek van Mormon, dat voor het eerst werd gepubliceerd in 1830 door Joseph Smith. Voluit heet het Het Boek van Mormon: Een Verslag Geschreven door de Hand van Mormon op de Platen genomen van de Platen van Nephi. Volgens het verslag van Smith werd het oorspronkelijk geschreven in daarvoor onbekende tekens. Een hervormd Egyptisch, gegraveerd op gouden platen. Smith beweerde dat hij deze platen in 1827 had ontvangen van de engel Moroni, die hij identificeerde als een wederopgestane Indiaan en die het boek duizend jaar geleden had geschreven en samengevat. Mormonen beschouwen het Boek van Mormon als een historisch verslag van Gods ontmoeting met de oorspronkelijke inwoners van Amerika, geschreven door Amerikaanse profeten omstreeks 2500 vóór Christus. Leden van dit kerkgenootschap willen niets liever dan hun geloof uitdragen en ze worden als missionarissen over de wereld gestuurd om de blijde boodschap te verkondigen.

Book of Mormon

Foto Johan Persson

Hasa diga eebowai: Fuck you, God!

Met dit superheilige uitgangspunt kunnen we gekheid uithalen, moeten de makers van South Park hebben gedacht. Net zo goed als de mannen van Monty Python met het bijbelverhaal en Mel Brooks met alles dat heilig is. Trey Parker en Matt Stone benadrukken in menig interview dat ze er niet op uit waren om te choqueren. Ze wilden in de eerste plaats amuseren en dat doen ze op een niet alledaagse manier. In de musical worden keurige mormonen op een zendingsmissie naar Oeganda gestuurd. De onkreukbare missionarissen zingen met de inheemse bevolking vrolijk mee met het lied ‘Hasa diga eebowai’. Het lied klinkt opgewekt, maar wordt wel gezongen met een opgestoken middelvinger in de richting van de hemel. Want de tekst betekent: ‘Fuck you, God!’ De met wapens behangen warlord heet Butt Fucking Naked. En de Oegandezen denken dat ze om het risico op aids te vermijden het beste zuigelingen kunnen neuken. Nee, nee, roept één van de mormonen. Je kunt beter kikkers neuken. Hoe gek kan je het krijgen?

Negen Tony Awards

Book of MormonNa de wereldpremière in 2011 op Broadway brak The Book of Mormon alle kaartverkooprecords in New York, Londen, Melbourne en Sydney. De show won maar liefst negen Tony Awards, waaronder Best Musical. Bij het ontvangst van de zoveelste Tony Award konden de makers het niet nalaten om de gestorven schrijver van het boek te postuum te bedanken: Joseph Smith. Bovendien werd de musical een hit op drie continenten. Ik zag The Book of Mormon in 2013 in het Prince of Wales Theatre in Londen. Het was vrijwel onmogelijk om aan een kaartje te komen. Anderhalf uur voor aanvang van elke voorstelling werden 21 kaarten verloot voor slechts twintig pond per stuk. Ik had ook een lootje en stond vol verwachting tussen circa honderdvijftig mensen die op straat stonden te wachten. Ik was helaas niet een van de gelukkigen. Daarna heb ik staan wachten op kaarten die bij de kassa niet waren opgehaald. Na anderhalf uur – en verkleumde voeten – waren er nog geen kaartjes aangeboden. Tien minuten vóór aanvang meldde iemand zich met één ticket. Ik was de eerste gegadigde. Halleluja! Die avond zag ik een van de grappigste en beste musicals die ik ooit zag.

Kijk maar naar de youtube-links

Book of Mormon The Book of Mormon is gruwelijk goed. Het is eigenlijk een klassieke musical met opzwepende en flitsende song-and-dance-scènes, maar met veel meer humor, veel meer vaart, veel moddervette knipogen en heel veel lef. Trey Parker zei in een interview dat hij van jongs af aan een liefhebber was van musicals van Rodgers and Hammerstein, zoals Oklahoma, The King and I en The Sound of Music. En dat is zeker te merken. Als The Book of Mormons met iets te vergelijken is, dan is het The Producers van Mel Brooks. Hieronder staan twee fragmenten van Youtube: het openingsnummer zoals het werd uitgevoerd tijdens de Tony Awards ceremonie in 2012: https://www.youtube.com/watch?v=OKkLV1zE8M0 En een ander nummer, uitgevoerd tijdens de Tony Awards ceremonie in 2011: https://www.youtube.com/watch?v=GVJgmp2Tc2

The Book of Mormon is van 29 september tot en met 20 oktober in Carré. Kaartverkoop vanaf 5 februari 9 uur:  www.carre.nl/thebookofmormon